Spring over hovedmenu

Smerter i kroppen

Ergonomisk arbejdsmiljø | Smerter i kroppen

Lænderygsmerter, nakkesmerter og slidgigt koster hvert år samfundet 39 mia. kr. i produktionstab.

Kilde: NFA

 

NFA forsker i, hvordan arbejdsmiljøet påvirker smerter i kroppen. En væsentlig del af forskningen har fokus på at undersøge, hvordan man bedst muligt forebygger, mindsker og håndterer smerter på arbejdspladsen.

Om smerter i kroppen

Hvad er smerter?

Smerter i kroppen kan opstå i forbindelse med arbejdet eller på grund af vores livsstil. Der kan være tale om akutte eller kroniske smerter. Forskningen viser, at især medarbejdere i brancher med en høj grad af fysisk arbejde får smerter og smerterelateret sygefravær og ender med at trække sig tidligt tilbage fra arbejdsmarkedet.

Hvordan opstår smerter?

Smerter i kroppen opstår oftere hos medarbejdere, der løser fysisk betonede arbejdsopgaver. Desuden viser forskningen, at særligt kommunikation og ledelse spiller en vigtig rolle, når det kommer til smerter. Hvis arbejdspladsen fx ikke har de nødvendige kommunikationsværktøjer og en generel viden om forebyggelse og håndtering af smerter, har medarbejderne større risiko for at blive syge.

Hvad er konsekvenserne af smerter?

Senest viser tal fra Sundhedsstyrelsen, at smerter i ryg og nakke årligt koster samfundet 39 mia. kr. i produktionstab. Det skyldes bl.a., at smerter er en primær årsag til langvarigt sygefravær og tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Samtidig har smerterne også stor indvirkning på vores livskvalitet. De kan både give psykiske, økonomiske og sociale bekymringer og føre til fx isolation og inaktivitet.

Seniorforsker Charlotte Diana N. Rasmussen

Seniorforsker Charlotte Diana N. Rasmussen

- Arbejdspladen kan være med til at sikre, at medarbejdere med smerter kan blive på jobbet. Det kræver, at arbejdspladsen har viden om, hvad smerter er, og hvad man kan gøre for at hjælpe medarbejderne.


Relaterede temaer om ergonomisk arbejdsmiljø